3 august. Dimineata, inainte de 9. Stau intr-o cafenea langa statia de metrou Jimbuchu, Tokyo. Langa mine peste 20-30 de japonezi isi incep dimineata cu o cafea calda sau rece, aproape toti confundati in ecranele lor din cristale lichide. Cativa studenti se pregatesc probabil pentru examene. O tanara din fata mea invata alfabetul latin. Scrie in ordine literele mici si literele mari folosind miscari din caligrafia japoneza.

Aceasta este o secunda din momentele orasului cu milioane de locuitori. Am petrecut aici trei zile la inceputul calatoriei noastre in Japonia.
Am vizitat gradinile de est ale Palatului Imperial, Parcul Ueno cu Muzeul Naturii si Stiintei, precum si Muzeul National din Tokyo. Gradinile Palatului Imperial sunt de o frumusete geometrica si stilistica desavarsita, poate de aceea ochii europenilor, obisnuiti cu opulenta palatelor Frantei, nu sunt asa de impresionati la inceput… Insa pe masura ce se acomodeaza cu acest stil, pe masura ce descopera dincolo de forma, fondul, logica acestei arhitecturi discrete, din acel moment incepem sa apreciem mai mult cultura si societatea nipona.

2015-08-01 11.27.42 2015-08-01 11.34.04

 

 

 

 

 

 

 

Muzeul Naturii si Stiintei reflecta prea putin din istoria si tehnologia atinsa de aceasta tara. Prezinta flora si fauna arhipelagului japonez, a Marei Japoniei si coastelor Pacificului, ofera loc de cinste descoperirilor in domeniul geologiei si inventiilor seismografelor, ca apoi sa se concentreze pe partea de educatie si influenta religiei in educatie. In partea generala a muzeului o sectiune interactiva frumoasa si utila prezinta in 2 minute evolutia universului de la Bing Bang pana la formarea Pamantului asa cum il stim acum. Teoria lui Stephen Hawing prezentata pe un ecran curb interactiv si pe intelesul unui copil de 4-5 ani! Pe ecranul opus povestea continua cu istoria omenirii din paleolitic, descoperirea focului, epoca metalului pana la tehnologia hibrida ( energie eoliana si solara) a zilelor noastre. Sub fiecare ecran sunt cateva exponate care reflecta epoca respectiva. Si astfel, in 5-10 minute invatam despre evolutia planetei si a omului!

Iar in mijlocul camerei ni se arata the future and beyond – macheta sondei spatiale nipone.

2015-08-01 14.05.542015-08-01 14.18.27

Intr-o alta sala putem naviga printre celule, tesuturi, plante si animale… O expozitie interactiva care arata evolutia de la ARN si ADN, combinarea lor pana la plantele si animalele din ziua de astazi.
Probabil ca acest muzeu nu se compara cu celebrul Science Museum din Londra, nici ca dimensiune nici ca multitudine a experimentelor stiintifice dedicate copiilor si adultilor, dar cu siguranta este cel mai eficient muzeu de stiinta vizitat de mine pana acum. Prin explicatii, interactiuni cu vizitatorul, folosirea spatiului si parcursul muzeal.

 

2015-08-01 15.01.47Urmatoarea noastra vizita in parcul Ueno a fost la Muzeul National din Tokyo. Deschis in 1862, este considerat cel mai vechi muzeu nipon. Aici am vizitat cladirea principala care prezinta istoria De 2000 ani a Japoniei.

 

 

 

 

M-a impresionat zona dedicata teatrului Noh, stil de piese japoneze din perioada medievala, cu actori de gen masculin. Colectia de masti feminine din teatrul Noh reflecta o multitudine de emotii si stari psihologice, de la tanara timida si indragostita, pana la batrana torturata de griji sau de demoni. Fiecare masca apartine unei tipologii, iar actorii aleg un anumit tip de masca in momentul in care se pregatesc pentru un rol, astfel incat sa reflecte personalitatea proprie si adaptarea acesteia la rolul respectiv. Iar spectatorii apreciaza deopotriva interpretarea piesei precum si maiestria actorilor de a alege stilul de interpretare al caracterelor din teatrul Noh.

 

2015-08-01 15.26.56 2015-08-01 15.26.42

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Colectia de kimonouri din teatru Noh este una aparte si reflecta pe deplin complexitatea tesaturilor si povestea scrisa pe o haina. Citind in romanele lui Iasunari Kawabata, precum ca un chimono este creat astfel incat sa reflecte perrsonalitatea, varsta si starea sociala a celui dintai proprietar al acestuia, cu atat mai deosebita este colectia muzeului, din care doar o mica parte este expusa.

2015-08-01 16.10.062015-08-01 16.11.06

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cateva case de ceai din secolele 17-19 sunt expuse in curtea muzeului si pot fi admirate de pe terasa cladirii principale.

Mai departe, periplul nostru in parcul Ueno ne-a dus spre templul dedicat shogunului Tokugawa La ora la care am ajuns acolo, acesta tocmai se inchisese. Am putut explora gradinile cu cele 48 de feliniare din piatra, admira pagoda cu 5 etaje din curtea gradinii zoologice, una dintre cele mai inalte din Japonia.

2015-08-01 16.55.03 2015-08-01 17.02.55

Pe seara ne-am plimbat si ratacit in cartierul Ueno, pe nenumaratele stradute cu magazine si mici afaceri culinare, intr-o atmosfera vie si foarte colorata.
Era trecut bine de 22 cand am ajuns inapoi la hotel.

Urmatoarea zi am dedicat-o vizitarii altarului Meiji, construit in 1920. Acest loc de pelerinaj este dedicat imparatului Meiji si sotiei sale Etsuko. Japonezii le arata un deosebit respect pentru meritul de a fi modernizat si deschis portile tarii catre cultura occidentala si relatiile diplomatice, comerciale cu alte tari.
Imparatul a murit in 1914 iar sotia sa in 1916. Altarul Meiji a fost construit in urma unui efort national prin care s-a creat o padure cu 100000 de arbori donati de japonezi, iar templul in sine este realizat din cel mai pretios chiparos.

2015-08-02 11.25.26 O vizit2015-08-02 11.44.47a de rugaciune la templu incepe prin curatarea corp
ului fizic la fantana aflata langa intrare. La intrarea in fiecare templu important, ritualul este descris in japoneza si engleza. Intai se spala mana stanga, tinand in dreapta un polonic de lemn, apoi se spala mana dreapta, dupa care se clateste gura cu apa din mana stanga, ca la final aceasta sa fie spalata inca o data.
La intrarea in templu se gasesc mici amulete si tablite pentru rugaciuni. Pe cele din urma pelerinii isi scriu rugaciunile si dorintele, apoi le agata in locurile amenajate, iar calugarii templului se roaga apoi pentru implinirea acestora.

Templul este dedicat religiei shintoiste, cea mai veche din Japonia, o religie care nu are o carte sfanta, sau un ritual precum botezul, fiind parte intrinseca a vietii cotidiene si a educatiei niponilor.

2015-08-02 12.00.40

Ritualul de rugaciune din fata altarului este descris foarte structurat pentru fiecare credincios sau vizitator. Am stat si am privit cu uimire si cu respect rugaciunile catorva oameni la altarul dedicat imparatului lor. Citisem ca japonezii isi venereaza stramosii si conducatorii, insa pe mine m-a impresionat mult sa vad in ce forme se traduce acest respect in ritualul rugaciuni
i, de la tineri studenti pana la adulti venerabili, veniti sa se roage singuri sau in familie.

La plecare ne-am plimbat putin prin padurea celor 100000 de copaci.

2015-08-02 12.11.36

Calatorie in Japonia – Episodul 1 – Tokyo

6 thoughts on “Calatorie in Japonia – Episodul 1 – Tokyo

Tu ce părere ai despre subiect? What's your opinion on the subject?

%d bloggers like this: