1d Intr-o luna, Cercetasii Romaniei isi vor alege o noua echipa de conducere pentru urmatorii trei ani.
Am sansa sa traiesc ultima perioada a mandatului  de presedinte al ONCR cu multa bucurie. Activarea prietenilor cercetasiei sau a vechilor cercetasi este un semn al maturitatii organizatiei, al unui context si a unei familii la care oamenii se intorc sa traiasca cu bucurie, sa dezvolte noi proiecte, sa puna umarul la a crea o lume mai buna. Asa imi explic numeroasele candidaturi anuntate pentru consiliul director, majoritatea foarte bune.

Intrebarile ce-mi vin in minte:

 1. Are ONCR nevoie de competentele lor?
 2. Care sunt prioritatile Miscarii Cercetasesti din Romania pentru urmatorii 3-6 ani?
 3. Va fi viitorul presedinte capabil sa creeze dintr-un comitet/consiliu, o echipa decizionala care sa colaboreze cu echipa executiva?

Weekendul trecut, consiliul director actual s-a intalnit pentru ultima sedinta de lucru. In cadrul intalnirii am evaluat implementarea strategiei ONCR votate in cadrul Adunarii Generale din aprilie 2012.
Viziunea ONCR:

În 2014, Organizația Națională Cercetașii României va avea un statut și un regulament revizuite și funcționale, centre locale în fiecare județ cu un sistem de management eficient, și un sistem implementat de achiziție și certifiare a competențelor liderilor la nivel intern și extern.
Organizația Națională Cercetașii României va oferi educație pentru viață prin activități inovative la nivel local și național în urma cărora imaginea și notorietatea ONCR vor crește exponențial la nivel local și național.

Prioritatile ONCR 2012-2014:

 • Management: Statut și regulament ONCR; Proceduri interne CCL; Proceduri gestionare membri
 • Resurse Umane ( Adulti Voluntari) Stagii șefi Centre Locale; Echipe naționale funcționale; Certificarea competențelor liderilor: Woodbagde; Cursuri atestate ANC
 • Dezvoltare organizationala: Echipa executiva; Centre Locale la nivelul fiecărui județ; Centre Scout
 • Programe: Școala ALTFEL, Centenar 2013
 • Imagine: Imagine unitară, vizibilă, cu notorietate în comunitățile unde există Centre Locale; Promovarea implicării voluntarilor adulți în cercetășie
 • Imagine externă: ONCR oferă EDUCAȚIE PENTRU VIAȚĂ!

Tinand cont de actiunile propuse pentru aceste aceste domenii, apreciem ca am acoperit o mare parte dintre prioritatile mentionate mai sus, unele in proportie de peste 75%. O parte dintre aceste prioritati se vor regasi cu siguranta si in prioritatile urmatoarei strategii ONCR, acestea fiind subiecte pe care le intalnim curent in viata cercetaseasca.

Reluarea procesului strategic va reveni urmatorului consiliului director si directorului executiv, deoarece, desi ne-am propus, nu am reusit sa generam inceperea acestui proces inaintea Adunarii Generale din 24-26 aprilie 2015.  Consideram ca este matur si sustenabil pentru organizatie ca viitorul consiliu director sa fie parte din procesul de planificare strategica, si nu executant al unor directii decise cu putin timp inainte de finalizarea mandatului prezent. Procesul participativ este foarte important, iar centrele locale trebuie sa fie implicate in mod direct atat la nivelul adultilor voluntari cat si la nivelul copiilor si tinerilor. Asadar, din pacate, candidatii nu vor fi alesi pe baza unor prioritati votate si asumate de Adunarea Generala, ci mai degraba pe popularitatea si competentele lor.

Or, va fi hotarator pentru urmatoarea perioada sa existe o colaborare si o coordonare exceptionala intre trinomul presedinte-vicepresedinte-director executiv pentru a realiza procesul strategic. Si a-l aduce in punctul in care guvernarea organizatiei sa fie realizata pornind de la o analiza de nevoi a beneficiarilor si consultarea adultilor voluntari, traduse intr-o (noua) viziune si un plan strategic pe termen mediu – 3 ani sau lung – 6 ani.

1. Prima intrebare: Are ONCR nevoie de competentele lor?

Candidatii actuali vor putea sprijini continuarea dezvoltarii Cercetasiei in Romania? Vor putea rezista tentatiei de a reinventa roata?

Sunt foarte multe actiuni strategice realizate pentru organizatie in ansamblul ei, de la parteneriate institutionale pana la cresterea notorietatii educatiei non-formale. Bineinteles exista si o serie intreaga de domenii unde este nevoie urgenta de actiune.

Organizatia a crescut enorm in ultimii 3-5 ani, de la numar de membri, la centre locale, la magnitudinea si diversitatea proiectelor realizate. Candidatii din consiliul director pentru mandatul 2015-2018 au oportunitatea de a capitaliza aceste rezultate, de a invata din aceste actiuni atat la nivel micro cat si macro. Pentru a continua directia ascendenta este nevoie de viziune, gandire logica, maturitate, experienta in management, mult mai mult decat doar de experienta in cercetasie.

Vor accepta reprezentantii centrelor locale in fruntea lor persoane care poate nu stiu sa faca cel mai bun hike de noapte, insa stiu sa coordoneze proiecte si programe de care sa beneficieze peste 40 de centre locale?

2.  A doua intrebare: Care sunt prioritatile Miscarii Cercetasesti din Romania pentru urmatorii 3-5 ani?

Indiferent de prioritatile pe termen lung, pentru a se putea dezvolta si a continua sa sustina misiunea sa de implicare in societate, ONCR are nevoie de experti in reprezentare externa si management organizational. Acesti voluntari sau profesionisti pot fi gasiti printre cercetasii? Sau este necesar sa aducem in randurile noastre persoane formate in afara Miscarii?

O pozitie de membru in consiliu director este intr-adevar una politica, tinand cont de faptul ca multi dintre cei alesi reprezinta interesele grupurilor care i-au sprijinit. Insa nu este doar atat. Este o pozitie strategica decizionala. Si atunci nu poti folosi scuza “sunt voluntar, ma descurc”. O organizatie cu peste 3000 de membri si prezenta in peste 35 de judete isi poate permite numai membri de consiliu director bine pregatiti, care pot sprijini dezvoltarea miscarii cercetasesti din primele luni de mandat.

Este posibil ca acasa, in centrul tau local, sa fii un formator excelent, sa fii un foarte bun lider de unitate, sau sa fii fost parte dintr-o echipa nationala. Sau sa fii condus echipe si proiecte in activitatea ta profesionala.

 • Esti pregatit/a sa-ti asumi aceste responsabilitati si in numele cercetasilor?
 • Esti pregatit/a sa dedici cel putin 8h pe saptamana voluntar cercetasilor, sa mergi la conferinte publice in domeniul responsabilitatii tale, sa coordonezi bugetul ONCR impreuna cu comitetul executiv?
 • Esti pregatit/a sa iei decizii care iti pot afecta popularitatea, dar care pe termen mediu asigura o sustenabilitate a organizatiei?
 • Esti pregatit/a sa colaborezi cu partenerii si sa stii ca in functie de abilitatea ta de a vorbi in numele a 3000 de copii si tineri, vei putea indeplini actiuni din strategia propusa?
 • Esti pregatit/a sa sprijini cresterea comitetului executiv, astfel incat membrii profesionisti sa poata oferi servicii centrelor locale si beneficiarilor?
 • Esti pregatit/a sa calatoresti cu familia ta, sau sa stai departe de ei atunci cand participi la activitati mari precum conferinte, campuri, forumuri, sedinte de consiliu director?

Gandeste-te la cate dintre aceste intrebari poti raspunde ferm DA, inainte de a candida. Iti garantez ca va fi mult mai provocator decat orice ti-ai imaginat pana acum:

 • Vei avea oportunitatea extraordinara sa faci parte din sprijinirea procesului educativ non-formal a peste 3000 de oameni.
 • Vei avea oportunitatea ca la sfarsitul mandatului tau sa fii contribuit direct la aducerea a 1000 de tineri noi in organizatie, la cresterea bugetului cu 30-50% sau la coordonarea Jamboreeei Nationale din 2017.
 • Vei avea posibilitatea sa inveti, sa actionezi, sa risti, sa iti pierzi prieteni, si sa iti faci mai putini prieteni asemanatori tie. Nu degeaba un prieten imi spunea de curand: “Aici sus rezista putini, aerul e rarefiat, si trebuie sa te antrenezi pentru escaladarea varfului.”
 • Sau vei putea trai o mare dezamagire sau chiar o frustrare… intrand in paradigma victimizarii, lamentarii, aratatului cu degetul.

Depinde de tine cum doresti sa traiesti aceasta experienta, aceasta curba majora de invatare – aceea de a face parte din consiliul director al Cercetasiei Romanesti.

3. Ultima intrebare: Va fi viitorul presedinte capabil sa creeze dintr-un comitet/consiliu, o echipa decizionala care sa colaboreze cu echipa executiva?
In timpul celor doua mandate de presedinte am lucrat cu doi directori executivi, cu doua profesioniste, fiecare in domeniul sau. De la amandoua am invatat foarte mult, uneori cu munca-bucurie, alteori cu tristete, chiar si cu revolta.

Stiu ca fiecare dintre ele a acceptat responsabilitatea de a fi director executiv in momente delicate pentru Organizatie si le admir pentru curajul pe care l-au avut. Intuiesc ca fiecare dintre ele au trait, la distanta de cativa ani, momente de suparare sau nedumerire fata de o parte dintre deciziile mele de presedinte. Le asigur pe amandoua ca toate aceste decizii au fost luate avand in fata interesul global al cercetasilor si stabilitatea pe termen lung a organizatiei.

Directorul executiv intr-o organizatie condusa de voluntari, in care 99% dintre membri sunt voluntari, lucreaza intr-un balans delicat: pe de o parte raspunde indatoririlor de angajat – de gestionare si reprezentare a organizatiei – pe de alta parte raspunde nevoilor beneficiarilor directi – voluntarii mici si mari.

Provocarea merge mai departe pentru viitorul presedinte: Domnule/doamna (viitor) presedinte care este planul dvs de actiune vis-à-vis de coordonarea unui consiliu functional, strict decizional, si colaborarea dvs si a acestuia cu echipa executiva?

Misiunea mea de presedinte fata de echipa executiva a fost sa sprijin si sa redefinesc notiunea de profesionist in ONCR (impreuna cu membrii din comitetul executive si cu cei din consiliul director).

Misiunea urmatorului presedinte, in viziunea mea, este sa dezvolte comitetul executiv, sa creeze o responsabilizare clara intre decizional – executiv – echipe de voluntari nationale.

Intr-o lume ideala, presedintele are nevoie de viziune, maturitate, timp constant si recurent dedicat cercetasiei, capacitatea de a gestiona si a aplana conflicte… in realitate imi doresc ca presedintele sa fie un om care sa continue efortul sustinut al celor dinaintea lui, si sa stie sa faca acest lucru, manat de dorinta de a crea o lume mai buna.

Cat de important este viitorul Consiliu Director pentru Cercetasie?
Tagged on:                             

One thought on “Cat de important este viitorul Consiliu Director pentru Cercetasie?

Tu ce părere ai despre subiect? What's your opinion on the subject?

%d bloggers like this: