Cum abordam educatia pentru sanatate? Dar mai ales cum abordam educatia sexuala?

Discutiile despre sex la cercetasi au fost intotdeauna un subiect sensibil.

Scurt istoric

De la abordarea subiectului aluziv in prima carte scrisa de intemeietorul Miscarii Scout, Baden Powell, Scouting for Boys pana la recentul scandal din SUA legat de interzicerea Boy Scouts of America de a avea lideri gay, in general Cercetasia a avut o pozitie conservatoare cu privire la acest subiect.

La noi… tacere

sex-education_2433736bIn Romania, in afara faptului ca este cvasi-tabu sa discuti despre sex in aceasta tara,  subiectul apare in discutii doar cand este vorba despre pregatirea unui camp la care participa si exploratorii ( tineri intre 14-18 ani) sau seniorii ( 18-24 ani). Din 2010, in noul program educativ apare la aria de dezvoltare fizica si partea dedicata educatiei sexuale pentru tinerii mai mari de 14 ani. In ce masura acest subiect este abordat, discutat si lamurit in unitatile de exploratori depinde deobicei de pregatirea si deschiderea fiecarui lider in parte.  Recunosc ca nu imi amintesc ca acest subiect sa fie discutat in detaliu, inclusiv proceduri, intr-un stagiu de formare dar este posibil ca acest lucru sa se intample. Poate e timpul chiar sa fie introduse cel putin doua noi sesiuni – 1. Risc si siguranta in activitati; 2. Educatia pentru sanatate la adolescenti ( si nu numai) in stagiile de pedagogie.

Organizatorii unor evenimente nationale mari intotdeauna vor lua in calcul in partea de risc si siguranta in activitati cum vor aborda specific situatii in care cercetasii sunt descoperiti ca nu respecta regulile de camp. De multe ori in regulile de camp apare clar specificat ca cercetasii si cercetasele dorm in corturi separate si alte reguli care pot fi aplicate in vederea evitarii relatiilor sexuale in timpul activitatilor cercetasesti.

Posibile scenarii

Insa se discuta de prea putine ori cu parintii adolescentilor pe subiect.  Enumar cateva scenarii posibile:

 • adolescentii vin la cercetasi singuri, fara ca parintii sa fie implicati /informati in detaliu despre activitatile desfasurate.
 • adolescentii vad in cercetasie/alte programe de dezvoltare personala o modalitate de a “scapa putin de acasa”, un cadru in care se simt ascultati, in care se intalesc cu alti tineri de aceeasi varsta cu pasiuni sau interese comune.
 • liderii prezinta parintilor activitatile anuale in intalniri recurente dar nu abordeaza acest subiect cand vorbesc despre Regulile din activitati sau cand cer semnarea Acordului parental ( fisa care insoteste orice activitate cercetaseasca ce implica deplasarea din localitate/o activitate mai lunga de 2-4 h).
 • liderii insisi au o pozitie conservatoare si interzic din start ideea ca ar putea ” sa se intample asa ceva” in camp, si evident atunci nici nu stiu cum sa reactioneze sau ce procedura sa urmeze in cazul in care apare o situatie intr-un camp.
 • un asa zis lider voluntar hartuieste un/0 adolescent (a) sau are o relatie cu acesta/aceasta.

Cum procedam?

In momentul de fata ONCR nu are o procedura clara de actiune in cazul in care se intampla un scenariu sau altul.

Conduita de baza este respectarea Codului galben, insa acesta nu prevede toate situatiile posibile.

Cercetasii din Marea Britanie au lansat un program de educatie pentru sanatate in 2011, avand si o procedura cu titlul Promoting good sexual health within Scouting, care poate fi consultata aici. Aceasta procedura este completata de un manual cercetasesc cuprinzator, numit sugestiv My Body, my Choice

Nu strica sa ne consultam si sa elaboram o procedura interna clara si in ONCR.

Semnarea unui apel despre introducerea unei materii obligatorii de educatie sexuala in scoli de catre Cercetasii Romaniei

Discutia despre educatie sexuala este un subiect exploziv pentru presa, mai ales ca Romania este una dintre putinele tari din Uniunea Europeana unde, desi legislatia permite, educatia sexuala nu este abordata explicit in scoli. Mai ales ca suntem pe primul loc in UE la numarul de sarcini in randul adolescentelor…

Sunt mai multe organizatii care au facut un apel pentru ca aceasta materie sa fie introdusa in programa scolara. Sa i se creeze o curricula etc.

Consiliul director al ONCR a dorit sa se alature acestui apel. Si a explicat intr-o postare pe site-ul oficial de ce a facut acest lucru. Concomitent, a trimis un mail de informare consiliilor centrelor locale. Argumente perfect legitime cu viziunea si valorile Miscarii Cercetasesti…

…Pana la un punct.  De fapt pana la mai multe puncte:

 • Exista un optional intitulat Educatie pentru Sanatate, a carui curicula este disponibila din 2004 (!) . Aceasta disciplina optionala a fost creata in urma unui program finantat de UNDP . Sursa aici , deci face parte din Aria mare Curriculum la decizia scolii
  • Incepand de la clasa a VII a (pag. 19 -20 in document),  curicula Educatie pentru Sanatate are in componenta subiecte precum:
   • Comportament sexual responsabil
   • Mituri legate de sexualizare/comportament sexual
   • Infectii cu transmitere sexuala – comportamente cu risc in transmiterea HIV/SIDA
   • Conceptia si sarcina
   • Sarcina nedorita si avortul
   • Violenta in sexualitate, abuzul sexual
   • Forme ale violentei in familie
   • Traficul de fiinte umane
  • In clasa a XIa – XIIa (pag 25-26 in document) se abordeaza subiecte precum:
   • Identitatea de gen si discriminarea de gen
   • Disfunctii sexuale la femei si la barbati
   • Diagnoza prenatala
   • Identitate si orientare sexuala
   • Legislatie privitoare la sexualitate
 • Din moment ce exista o disciplina care are deja elemente concrete de Educatie sexuala, consider ca o abordare matura ar fi:
  • evaluarea impactului acestei discipline pe populatia care a participat la aceste ore
  • evaluarea gradului de implementare al continutului in scolile unde acest optional este prezent
  • evaluarea continutului curiculei
  • realizarea unei analize cantitative si calitative, urmate de concluzii. In functie de rezultatele acestei analize pot exista propuneri concrete, de exemplu – modificat curicula, transformarea intr-o disciplina obligatorie etc.
 • Un raspuns pentru presa al Ministrului Educatiei puteti gasi aici. Probabil ca va urma si o declaratie de presa cat de curand.
 • Consider ca este foarte relevant pentru increderea pe care o au toti cercetasii in conducerea nationala sa ne delimitam de orice gen de apel, scrisoare publica, abordare controversata. In orice subiect. Mai ales cand in interior nu avem o procedura clara de abordare a educatiei pentru sanatate, a educatiei sexuale, in stagii de formare, in campuri.
 • Sa nu uitam ca Cercetasia romaneasca isi desfasoara activitatea intr-o tara traditionalista, ca are un numar mic de membri si resurse limitate, cu atat mai mult capitalul de imagine fiind important si construit exclusiv pe reputatia buna pe care o are programul nostru educativ.
 • Cercetasii au fost si sunt deschizatori de drumuri in foarte multe domenii in Romania – avem probabil cea mai puternica cultura a voluntariatului adult din tara, avem o istorie care implica valori unitare, nationale mentionate explicit in statut, in Legea Cercetasului si in Promisiunea Cercetasului.

Toate punctele mentionate mai sus ma fac sa cred ca educatia sexuala este o non-tema, cel putin la cercetasi. Este o explozie de presa, poate un subiect important pentru o serie de ong-uri, dar nicidecum o prioritate pentru Organizatia Nationala “Cercetasii Romaniei”.

Asadar, haideti sa continuam sa fim deschizatori de drumuri in domenii care au impact direct in comunitate prin membrii nostri, sprijina cresterea si dezvoltarea Cercetasiei, conform cu valorile noastre, si nu impotriva acestora.

 

De ce este o non-tema educatia sexuala ( la cercetasi)

Tu ce părere ai despre subiect? What's your opinion on the subject?

%d bloggers like this: