10448835_811368082215892_4394446685622038379_nNoi n-am stiut de unde sa incepem povestea aceasta… drumul incepe sa se contureze insa tare provocator.

De multe ori drumul porneste chiar de la noi parintii, de exemplu eu si sotul meu ne consideram niste oameni destepti. Ni s-a spus asta amandorura de-a lungul copilariei, adolescentei, iar in viata adulta intalnim des oameni care nu pot sa ne urmareasca firul gandirii. Uneori ni s-a spus asta cu invidie, alteori cu multa speranta… prea putin insa cu intelegere si empatie. Parca am fi stiut noi, copii fiind ce sa facem cu desteptaciunea asta, ne-a facut mai fericiti, mai impliniti? Ramane de vazut. Insa in timp am invatat sa ne adaptam pentru ca, nu-i asa vrem sa fim parte a societatii, vrem sa nu ne considere oamenii niste “tocilari”, “neintelesi”, “geeks” etc… Cum ne iese, nici noi nu stim…prietenii si colegii nostri pot sa spuna mai bine.

Asa ca, atunci cand oamenii au inceput sa ne spuna despre fi-meu ca e destept, ca nu-l inteleg copiii cand povesteste despre sistemul solar, sau ca este foarte concentrat in jocul lui si ca-l deranjeaza cand ii strica cineva jocul… ei bine nu am prea dat atentie. Noua ni se parea si  ni se pare in continuare ceva normal… pana la urma e “realitatea” noastra. Si nu ne-am gandit prea mult ca ar fi prea mare diferenta fata de “normalitate”. Numai ca … “reality strikes back”… Si cand iti spune un om, iti spun doi oameni, apoi n oameni ca e ceva la fi-tu, du-te de-l verifica… te apuci sa-l cauti de toate.

La inceput am fost speriati, pentru ca nu am stiut de unde sa apucam acest subiect. Am fost intai in faza de negare, apoi de acceptare, apoi de cautare de solutii.

Imi amintesc si acum momentul in care am primit pe mail rezultatul testului WISC. Eram chiar la Facultatea de Pedagogie si Stiintele Educatiei, invitate de catre Oana Mosoiu sa prezentam Mihaela Girleanu si cu mine, sistemul educativ non-formal oferit de catre Cercetasii Romaniei. Dupa un dialog frumos cu studentii de anul intai, iesim pe hol, deschid mailul pe telefon si citesc raportul testului…Perplexitate. Mihaela imi spune felicitari… mie imi vine sa fug. Ii zic: eu nu stiu de unde sa apuc acest subiect. Vine Oana si spune: stai linistita draga, te duci cu el la Andreea Olteanu si la Florin Colceag, te sfatuiesti cu ei si vezi de unde-o apuci. Le multumesc acestor doua doamne pentru prezenta de spirit si pentru dorinta de a ma linsti, dar marturisesc ca eu tot speriata am fost o perioada. Noroc cu sotul cel exceptional, care a luat-o mai pragmatic, si a zis: las ca-l invat eu pe fi-meu ce sa faca si cum sa se descurce singur, ca si mie mi-a iesit scor mare la testul Mensa… Perplexitate X 2.

Nu-mi ajungea ca descopar ca am copilul in afara normelor, descopar ca si barbate-miu iese din schema. Bine, bine, intuiam eu ceva, ca doar asa ne alegem barbatul dupa cat e de special. Si in plus nu numai ca sotii, dar si ca mame deobicei consideram ca ai nostri copii sunt cei mai cei de pe lumea asta. Dar cand chiar se confirma, ce te faci??? Iti vine sa fugi nu alta… JJ In cartea Barbarei Klein, am descoperit ca tot ce am trait in prima luna de la aflarea rezultatului testului lui fi-meu, e ceva firesc, trait de majoritatea parintilor cu copii asemanatori. Nu ma face sa ma simt mai bine, dar ma face sa ma simt mai inteleasa. Sperietura nu mi-a trecut de tot, inca ma confrunt eu insami cu miturile legate de copiii supradotati, dar cel putin acum actionam in directia sprijinirii dezvoltarii potentialului fiului nostru.

Asa ca, in cazul in care banuiti cumva ca aveti un copil exceptional sau dublu exceptional, va invit sa incepeti prin a va documenta. Mai jos gasiti resursele pe care le-am considerat eu a-mi fi cele mai utile.

M-au ajutat mai ales sa discern putin intre exceptional, normal, adica 2% din populatie, si patologic.

Documentarea – caracteristicile copiilor gifted = exceptionali = supradotati. Definitia – Surpriza, nu exista o definitie universal acceptata a ceea ce inseamna sa fii copil sau adult exceptional. Insa acest citat din prof. dr. Florin Colceag, pare a ma fi lamurit pe mine:

„ Supradotatul se naste si se formeza astfel: se naste cu potential si se formeaza ca sa-si realizeze potentialul. […] majoritatea copiilor se nasc cu potential, dar dintre acestia putini au forta de a merge pe drumul spinos al realizarii potentialului. Cei care o fac, dovedesc in primul rand motivatia de a duce la bun sfarsit ceea ce-si propun. Pe acesta baza dezvolta creativitatea ce le permite sa gaseasca mijloacele si caile necesare atingerii obiectivelor, iar pe baza creativitatii dezvolta abilitatile cognitive inalte specific supradotarii.” ( Sursa aici )

easy

Documentarea noastra a inceput cu:

  1. Un articol din Wikipedia si cu articolul Copilul supradotat de pe siteul Totuldespremame.ro
  2. Ocautare pe Google –Siteuri inromanasiengleza
  3. Filme pe Youtube – recomand aceasta colectie de filme scurte despre caracteristicile copiilor gifted precum si filmul Alphabet.
  4. Cartidespre Gifted children – Noiaminceput cu:
    1. The Drama of the Gifted Child – Alice Miller. Publicata si in romana aici.
    2. Raising Gifted Kids – Everything you Need to know to Help Your Exceptional Child Thrive – Barbara Klein.
    3. On the Social and Emotional Life of Gifted Children – Tracy L. Cross

Documentarea te ajuta ca parinte cel putin sa-ti lamuresti daca te-ai speriat degeaba sau nu. Daca temerile, gandurile tale sunt reale sau imaginare. Daca ai in fata o situatie simpla sau complexa. Si te invata sa devii un parinte mai potrivit pentru copilul tau. Pe mine m-a responsabilizat, m-a invatat sa inteleg mai bine cum e fiul nostru si cat de provocatoare este aventura noastra de parinti.

Povestea merge mai departe… cu cateva caracteristici mai speciale ale copiilor gifted.

Esti parintele unui copil Gifted=Exceptional ?! De unde incepi?
Tagged on:                                                                                     

One thought on “Esti parintele unui copil Gifted=Exceptional ?! De unde incepi?

Tu ce părere ai despre subiect? What's your opinion on the subject?

%d bloggers like this: